Fateen Ziegglerr ! fateen: 2012

Followers

hellooooo



Haii :)
boring k boringgg

✿ Thanks For Reading ✿

Crush ♥

heyyyyy heyyyy hooooo  , hepi gilaa . 
Alhamdulillah akhirnya terluah pun perasaan aku dekat dia .
 lega tak terkata laa . kalau aku tau la ending dy mcm nie . 
dah lama aku habaq kat hang crush oii .
ILOVEYOUCRUSH 
tapi tu hanya lah MIMPI
hakikat nya aku masih tak mampu nak luahkan semua tuu .
aku cuba untuk lupakan diaa , 
tapi kenapa dia selalu muncul dlm mimpi aku and kami bahagia . 
hhhmm
baru jaa nak lupa , tak jadi teruss . aku siap menaruh harapan lagi
perlu ke aku menunggu hang wehh , menanti pada yang tak pasti
Ya Allah , 
kalaulah betul dia jodoh aku , 
satukanlah kami berdua dalam keadaan baik 
dan jika dia bukan jodohku jauhkanlah kami dalam keadaan baik juga
Aminnnnnnnnnnnnnn :)


✿ Thanks For Reading ✿

I'm Back

hellooooo , I'm back . heheheee , sebenarnya tak pih mana pun . I'm back tu maksudnya aku dah kembali kpd blog omeyy omeyy nie . dah lama tak menuliss , usang dah blog nie .
heyyyyyy ! lupa nak habaqq SPM dah habess , habis k habis :)
tu jugakk bermaksud aku dah takkan jumpa dia lg , Mr. Crush . hanya takdir dapat merubah segalanya kann ?
entahlah apa istimewanya dia tu , sampai aku tergila-gilakan dia sangat sampai arnab aku pun nama Crush .
pelik k pelik :|
betul la orang kata CINTA ITU BUTA 
tapi takpa even aku takdapat hang Mr. Crush aku still da yg tersayang , mungkin dia lebih baik untuk aku and mungkin jugak dia jodoh akuu
wallahualammmmm


✿ Thanks For Reading ✿

terayeeeeeeeeelllll is coming :o

Trial menggelisahkan aku , aduhaiiiii
di saat saat nak trial nieh timbul pulakk masalah .
bagi aku masalah nieh memang rumit . tak penah lagik rasa macam nieh . 
AKU SUKA DIA !!!!!!!!!!
tapi aku tak boleh habaq dekat dia , tak boleh and tak kan mungkin bebehhhh .
perasaan itu aku pendam hingga sekarang and perasaan itu jugak lah yg membuat aku semakin tak menentu :|
hhhhmmm SEKSA DENGAN SAKIT CINTA <3 

Sepatutnya aku fikir trial tapi dak punn ,
fateen , fateeenn .
terukk bebenor pe'el muuu :)
okeyy bahasa yg terukkk



✿ Thanks For Reading ✿

Salam Ramadhan Al-Mubarak

Woooowww dah puasa lahh !! sekajap je kan , tak terasa punn . rasa macam baru semalam je  tahun lepas aku puasa. Pejam celik, pejam celik puasa. Tak lama lagi pejam celik, pejam celik raya. Memang tak berasa okayy masa berlalu :)
Saya mengistiharkan tarikh Berpuasa bagi Semua Umat Islam pada 21/07/12 SABTU
tiap-tiap tahun mesti tunggu depan tv nak dengar pengumuman nieh :D 
Alhamdullilah , tahun nieh aku masih diberi kesempatan untuk menunaikan salah satu rukun islam .
harap2 bulan ramadhan kali ni dapat lebih keberkatan dari sebelum nie .
tahun nieh seperti tahun2 yang sebelumnya aku takkan lepaskan peluang untuk berpuasa hari pertama dengan family
hee , besnya :)

Jangan lupa sama-sama kita :
☑ Setting Niat
☑ Upgrade Iman
☑ Download sabar

☑ Delete Dosa
☑ Approve Maaf
☑ Search Pahala

haaa satu lagi ,
kita sebagai saudara sesama Islam, perlu lah saling ingat mengingat.. tak gitu...

✿ Thanks For Reading ✿

islam itu indah



Pada suatu petang, seorang lelaki datang ke kedai gunting rambut untuk memendekkan rambutnya yang agak panjang dan tidak terurus. Seperti biasa, si penggunting rambut menyambut pelanggannya dengan mesra dan mempersilakannya duduk.

Sedang si penggunting rambut melakukan kerjanya, mulutnya tidak berhenti bercerita. Macam-macam dibualkan menyentuh isu semasa dan kehidupan harian. Tiba-tiba si penggunting rambut itu bertanya suatu soalan yang agak berat.

“Tuhan ni wujud ke?” tanya si penggunting rambut.

Lelaki tersebut terkejut dengan soalan tersebut. Belum pun sempat nak menjawab, si penggunting rambut menyambung percakapannya.

“Kalau Tuhan wujud kenapa dunia ni huru-hara, manusia saling berperang dan benci sesama manusia? Tuan tengoklah berita, di sana berperang di sini berperang. Asyik bergaduh sahaja di mana-mana…” adu si penggunting rambut.

“Lihat di negara kita, sana sini buang bayi. Kes bunuh pun selalu keluar di akhbar. Masalah sosial lagi. Rasuah lagi. Teruklah!” sambungnya lagi menyatakan kekesalan.

“Tuhan tu ada.” Jawab si lelaki itu singkat. Risau melihat semangat si penggunting rambut itu dengan gunting tajam di tangannya.

“Kalau betul Tuhan ada, kenapa DIA tak selesaikan semua masalah tu? Dan buat semuanya jadi aman sahaja? Kan senang!” ujar si penggunting rambut yang umurnya 40-an itu.

Selepas beberapa minit berlalu, sesi guntingan rambut pun selesai. Selesai membayar, si lelaki mengajak si tukang gunting melihat ke luar tingkap.

“Encik lihat tak lelaki-lelaki remaja di sana? Dan pakcik tua di seberang jalan tu yang sedang duduk tu?” tanya lelaki itu.

“Ya, saya nampak. Kenapa?” si penggunting rambut bertanya kembali.

“Lelaki remaja tu rambutnya panjang, nampak tak senonoh kan? Dan pakcik tua tu pula misainya tak terurus nampaknya. Setuju tak?” Lelaki itu meminta pandangan.

“Ya, betul. Saya setuju.” si penggunting rambut mengiyakan sambil mengangguk.

“Mereka jadi macam tu sebab tukang gunting rambut tiada kah?” tiba-tiba lelaki itu mengajukan soalan ‘istimewa’ kepada si penggunting rambut.

“Eh, tak. Bukan sebab tu. Ni saya ada ni.” Si penggunting rambut menafikan.

“Habis tu kenapa lelaki-lelaki remaja itu berambut panjang dan pakcik tua itu tidak tersusun misainya?” lelaki tersebut bertanya kembali.

“Tu sebab mereka tak datang jumpa saya. Kalau mereka datang jumpa saya tentu saya akan potong rambut remaja lelaki tu bagi elok. Dan pakcik tua tu pula saya akan trim misainya bagi kemas.” jawab si penggunting rambut.

“Ya, itulah jawapan kepada persoalan encik semasa encik memotong rambut saya tadi. Tuhan itu ada. Tidaklah bermakna berlakunya peperangan, pertelingkahan, jenayah, gejala sosial, rasuah di kalangan manusia itu adalah kerana Tuhan tidak ada. Masalah ini semua timbul kerana mereka semua tidak mahu ‘berjumpa’ dengan Tuhan.” kata lelaki itu.

Si penggunting rambut mendengar dengan teliti sambil mengerutkan dahinya. Berfikir agaknya.

“Mereka yang abaikan suruhan dan perintah Tuhan. Tuhan malah telah memberikan pedoman melalui RasulNYA dan juga melalui kitabNYA iaitu al-Quran. Malangnya, manusia memilih cara mereka sendiri. Mereka menjauhkan diri dari ALLAH. Jika manusia mendekatkan diri dengan ALLAH, tentulah keadaan manusia lebih baik dan sejahtera. Lebih kurang macam sayalah sekarang ni. Lebih handsome dari lelaki-lelaki remaja dan pakcik tua tu sebab saya jumpa encik untuk dirapikan rambut saya, hehe…”

“Betul jugak. Kenapa Tuan tak jelaskan pada saya semasa potong rambut tadi” Si penggunting rambut mengangguk setuju sambil bertanya.

“Oh bukan apa. Saya risau dengan gunting di tangan encik tu. Dibuatnya encik marah nanti, tak pasal-pasal saya kena nanti…hehe. Tapi, alhamdulillah encik tak marah, malah dapat menerima penjelasan saya” Jelas lelaki tersebut sambil ketawa kecil. Si penggunting rambut itu turut tertawa juga.

Antara pengajaran penting:

Tuhan itu ada. DIA, yakni ALLAH adalah Tuhan Maha Esa. DIA lah tempat semua memohon pertolongan dan bergantung harap. ALLAH tidak beranak dan tidak diperanakkan. Dan DIA tidak sama dengan mana-mana satu pun. Patuhlah kepada perintah ALLAH dan jauhilah larangan ALLAH. Kerana padanya terdapat kesejahteraan dan kebaikan yang menyeluruh. “Aslim, taslam”. Ambillah ISLAM secara keseluruhannya, nescaya semua manusia dan makhluq yang menghuni bersama manusia akan selamat. Peringatan:

Ini hanyalah perumpamaan untuk dibuka fikiran sahaja. Kisah sebegini baik untuk disampaikan untuk mengajak manusia berfikir dan merenung. Namun, perumpamaan ini tidaklah tepat dengan ALLAH. Kerana ALLAH itu adalah Tuhan yang tiada suatu pun yang sama denganNYA. Semoga ada manfaat padanya, insyaALLAH.

✿ Thanks For Reading ✿

Relevankah istilah ‘Perigi Mencari Timba’

“Sudi tak awak kawin dengan saya”? Ini adalah ungkapan yang selalu dituturkan oleh seorang lelaki kepada seorang wanita. Tiada yang ganjil bukan. Bagaimana pula jika ia dituturkan oleh seorang wanita kepada seorang lelaki. Dalam konteks kehidupan masyarakat kita sekarang, wanita tersebut pasti digelar “perigi mencari timba” kan?




Andai anda seorang wanita yang sangat menyukai seorang lelaki, dan anda merasakan bahawa lelaki itu mampu menjamin kehidupan dan kebahagiaan anda kelak, tetapi anda takut atau kuatir untuk memulakan langkah pertama kerana risau digelar perigi mencari timba. Walhal, anda memulakan langkah tersebut untuk membina sebuah perhubungan yang halal antara lelaki dan perempuan kerana ianya dituntut dalam Islam

Tekanan
Istilah perigi mencari timba ini sebenarnya secara tidak langsung memberi tekanan kepada wanita-wanita yang agak berusia atau bekerjaya untuk mempunyai pasangan hidup. Mereka merasa malu untuk memulakan langkah pertama dalam menyatakan isi hati mereka kepada seseorang. Hal ini secara tidak langsung mendorong golongan ini untuk memilih menjadi anak dara sehingga ke akhirnya atau menjadi isteri muda. Relevankan istilah perigi mencari timba ini kerana setiap manusia tidak kiralah lelaki atau perempuan mempunyai hak untuk memilih sesiapa yang disukai atau disayanginya….

Drama/Filem
Selalu juga ditonjolkan dalam drama-drama atau filem-filem tentang persahabatan 2 sahabat karib, lelaki ( kita gelar dia sebagai A ) dan wanita ( kita gelar dia sebagai B ). Dalam perhubungan tersebut, A menganggap B adalah teman terbaiknya. Segala-galanya dikongsikan bersama B walaupun tentang perasaannya terhadap wanita lain. Tapi, lain pula halnya bagi B. Keakraban yang dibina sejak sekian lama telah memutikkan rasa cinta dihatinya terhadap A. Mahu bersikap jujur dan menyatakan isi hatinya terhadap B, terasa malu pula. Bimbang digelar perigi cari timba. Akhirnya B melepaskan A kepada wanita lain. Tanpa diketahuinya, A juga menyimpan satu rahsia dalam dirinya bahawa dia sebenarnya mencintai B. Berakhir kisah cinta rahsia antara dua hati ini.

Mentaliti
Mentaliti orang kita terhadap hal ini sebenarnya tidak membantu dalam membina sebuah komuniti yang normal. Sifat malu perlu ada pada setiap wanita, tetapi tiada yang salah tentang menyatakan jika kita menyukai seseorang itu. Asal jangan melebih-lebih sehingga menjatuhkan maruah sendiri sahaja sudah.

Rumusan
Jadi wanita-wanita di luar sana, fikirkan dalam-dalam samada anda sanggup melepaskan seseorang yang anda cintai semata-mata risau digelar perigi mencari timba. Ia hanyalah istilah. Tiada yang menjilidkan di dalam undang-undang bahawa sekiranya kita menyatakan rasa hati kita kepada seorang lelaki, kita dianggap “muka tidak tahu malu”. Tiada salahnya mencuba. Penolakan itu biasa, tapi penyesalan sekiranya tidak menyatakan isi hati adalah yang paling memeritkan… Malu tapi mahu, bukankah begitu?? =)

sumber : penpatah

✿ Thanks For Reading ✿

hilangkan stress

okeyy , mesti ramai yang tengah tension , pening , serabut and watever dengan exam mid year kann , ada jugak yang tengah stress dengan masalah yang menimpa? Kadang kala kita perlu rehat dan hiburan untuk menghilangkan rasa risau dan tertekan. Jom layan lawak ini. Enjoy!

 (1)

Suami : Kenapa Sayang menangis?
Isteri : Saya telah baca sebuah buku. Sad endinglah bang..
Suami : Buku apa?
Isteri : Buku bank abanglah..

(2)

Aderla sorang lelaki datang ke sebuah rumah untuk meminta
derma. Derma untuk rumah orang-orang tua. seorang budak pun membuka
pintu.
budak : derma ape bang?
lelaki : derma untuk rumah orang-orang tua. adik ada apa-apa untuk
didermakan?
budak : nanti jap.saya ambilkan atuk saya.
lelaki : ?????

(3)

3 org menaiki motor dan ditahan polis trafik. Namun pemandu motor
tersebut tidak berhenti. Katanya, ‘Tak Muat Dah Tok, Kami dah bertiga!!!

(4)

Sebaik sahaja mengambil tempat duduk di ruang menunggu sebuah klinik,
Shan terpandang Amin sedang menangis teresak-esak. Dia segera mendekati
Amin. : Shan Kenapa menangis?
Amin : Saya datang untuk ujian darah.
Shan : Awak takut ke?
Amin : Bukan itu sebabnya. Semasa ujian darah dijalankan, mereka
telah terpotong jari saya.
(Mendengarkan penjelasan Amin, Shan menangis.)
Amin : Eh, kenapa pula awak menangis?
Shan : Saya datang untuk ujian air kencing..

(5)

Seorang atok membawa cucunya ke pejabat pos untuk menghantar surat.
Cucunya bertanya bila melihat atoknya memasukkan surat ke dalam tong
berwarna merah.
“Atok buat apa tu?”.
“Atok bagi surat kat kawan atok,cu!” jawap atoknya.
Cucunya bertanya lagi, “Apa bangang sangat kawan atok
duduk dalam tong merah tu?”

(6)

Seorang posmen yang datang menghantar surat.
” Assalamualaikum ”
” Walaikumsalam ”
” Ni rumah encik Sameon ye?
” Ya saya”
” Poning kepala saya mencari alamat rumah encik ni ”
” Buat susah aje encik nie! Apsal tak pos aje?”
 
(7)
Seorang pegawai polis masuk ke bilik mayat sebuah hospital untuk
menyiasat punca kematian tiga lelaki sekaligus.
Selepas memeriksa mayat-mayat itu, dia bertanya kepada penjaga bilik
berkenaan.
Polis : Mengapa ketiga-tiga mayat tersenyum?
Penjaga : Lelaki pertama sedang bersanding, apabila tiba2 diserang
strok.
Lelaki kedua pula khabarnya menang loteri dan mati serangan sakit
jantung
manakala yg ketiga
disambar petir.
Polis : Hah! Kenapa disambar petir pun tersenyum?
Penjaga : Masa tu dia ingat orang sedang ambil gambarnya…

SENYUMAN MAMPU MENGUATKAN KITA :)


✿ Thanks For Reading ✿

kehiidupan baru

Assalamuailaikum cinta , hee
dah bulan 5 kan , cepat masa berlalu . macam2 dah jadi . And now I'm SINGLE . 
happy dengan hidup macam nie



✿ Thanks For Reading ✿

Apa hukum pakai pendakap gigi?


Nabi bersabda :
“Allah melaknat wanita yang membuat tattoo dan wanita yang telah memakainya, wanita yang mencabut bulu diwajahnya dan wanita yang telah melakukannya, dan wanita yang meluaskan jarak diantara gigi mereka atau orang lain bagi tujuan kecantikan, menukar apa yang Allah telah ciptakan”  (Shahih Muslim #3966)
Imam Al-Nawawi rh didalam memberi komentar terhadap hadith diatas menjelaskan :-

“Meluaskan jarak gigi – maknanya sesuatu yang dilakukan keatas gigi bagi menjadi seseorang itu kelihatan cantik, dan ini menunjukkan bahawa ia adalah HARAM, iaitu apabila dilakukan bagi tujuan kecantikan, akan tetapi bagi merawat masalah yang berlaku kepada gigi, maka tidak ada salah melakukan, Dan ALLAH yang lebih tahu sebaiknya.”

Braces atau pendakap gigi ini adalah bertujuan membetulan kedudukan gigi atau merawat gigi, dan ia bukan dari larangan yang dinyatakan didalam hadith diatas yang dikategorikan sebagai mengubah ciptaan Allah.
Menurut Dr Rafa’at Fawzi Abdul Muttalib, Prof Universiti Dar al-Ulum, Braces yang membetulkan kerosakan gigi adalah dibenarkan.

Syeikh Faizal al-Moulawi, Naib Pengerusi Majlis Fatwa Eropah berkata :
“Braces atau pendakap gigi bagi tujuan KESIHATAN adalah dibenarkan menurut syara’, bahkan ia juga diperlukan”

Menurut sekumpulan Mufti Islam Online : “As long as the bracing is done to fix a problem, then it is allowed and there is nothing wrong with it.”, iaitu selama mana pendakap itu membaiki sesuatu, maka ia dibenarkan.

✿ Thanks For Reading ✿

Awal Ashaari Melamar Scha Al Yahya di Propaganza

█║▌│█│║▌║││█║▌║▌║ 
Hello World !
selamat malam :]
terkejut dengan title tuu  ? ? yeaaahh akue pun terkejut tapi itulah realitinya :D
25 / MAC / 2012 , tengah hari -Pengacara Propaganza, Awal Ashaari telah membuat kejutan paling romantik dengan melamar kekasihnya Scha Al-Yahya untuk dijadikan seseorang yang halal dalam hidupnya / isteri secara langsung (live) dalam set Propaganza yang bersiaran di Astro Ria . 
Awal Ashaari menghadiahkan sebentuk cincin, sejambak bunga ros dan patung beruang sebesar manusia semasa Scha dilamar . Scha yang terkejut dengan tindakan spontan Awal itu dengan sebak terus menerima lamaran berkenaan. 
'' Ye Scha terima ''

Ohhhh sweett dohh :]
Heyy , I get jelousyyy easilyyy .

Awal memberitahu dia sudah lama menunggu hari untuk melamar Scha dan hari ini iaitu 25 Mac merupakan tarikh sesuai kerana ianya bersamaan dengan ulang tahun percintaan mereka yang ke dua tahun enam bulan.
Walaubagaimanapun mereka bakal mengumumkan tarikh perkahwinan mereka dalam sidang media yang akan berlangsung di Flora Cafe, jam 3 petang, pada 27 Mac ini.


Awal Ashaari lelaki macho malaya punn menangis wehh , gila jeles tahap
satu dalam sejuta na cari lelaki macam nieh .
bangga weh dapat bakal suami cam ni , untung Scha :o



saksikan :

video

tetapi aksi ini telah menjadi kontroversi kerana dikatakan Awal Ashaari mengikut budaya barat. Tak kisahlah tentang semua itu, apa yang penting ialah Awal Ashaari berniat ingin berkahwin dgn Scha Al Yahya dan ianya tidak disembunyikan.
Apa-apa pun, tahniah kepada Scha Al Yahya & Awal Ashaari. Semoga ianya akan berkekalan hingga ke akhir hayat. Amin...  


✿ Thanks For Reading ✿

ketahui SIAPA yang mengUNFRIENDkan korang di FESBUK :)

Hello holidays ! hyee peeps ! hari nie akue na kongsi satuu benda best kat korang .
seperti yang korang baca kat ats tewww . mulai hari nie , awak , awak dan awak akan tahu sape yng agak kurang asam sikit tuhh yang perngai tah pape nak unfriendkan orang . korang pernah perasan tak , ada orang pernah block or unfriendkan korang kat facebook? 
mesti tak pernah nak perasan kan..kalau perasan tue, memang tak tahu lah sapa kan..
so kat sini akue nak kongsi pe yg aku dpt dr blogwalking kat HAFIZZI AZIZ tadik iaituu
detect siapa yang unfriend kita..
wahh sungguh tidak sopan orang tue nak block2 kita lak kan..
tapi ini hanya boleh digunakan pada Google Chrome SAHAJA taw!

1. Korang masuk web nie --> www.unfriendfinder.com/download
2. next ,  tekan Download & Install  macam kat bawah nie .

3. lepass tekan tue, maybe akan keluar cam bawah nie. Korang Continue jer.

4. Pastue keluar msg box, klik Install taw!

5. Tunggu dalam 6.43 saat, terus automatic install dlm chrome korang.

6. Sekarang korang refresh facebook korang,
JENGG !!
JENGG !!
-
-
-
-
-
Ade macam nie kan  , ,


Haaa , duk nganga apa lagi . cepat la cek sape yg dah unfriend korang :)
hahahhaha :D

credit : hafizzi azizi

✿ Thanks For Reading ✿

I am photographer :)

hello you ! pih makan kenduri mana hari nieh ?
banyak kan kenduri musim cuti niehh -.-
aku punn busyy sangat , mcm aku lak yg kenduri , hee
ekceli mama kan katering , so busy laa
but now , aku tukaqq jawatan satt , aku ambek bidang photographerr . hahaha
tengoklah , first time >.<







herhhh , jelous gila koott :s
ohseeemm , ta sabaq na kawen :)
cantek kan raja sehari nie :D
:: SEMOGA BERKEKALAN HINGGA AKHIR HAYATT ::


✿ Thanks For Reading ✿

Copyright © . All Right Reserved by Fateen Ziegglerr